5 Reguli de implementat pentru haine curate și parfumate
Parcă nu ai mereu starea necesară să sortezi munții de haine murdare așa că, uneori, te mulțumești să le bagi în mașina de spălat după cum iți vin la mână sperând că o minune va proteja culorile și vei avea la finalul ciclului de spălare haine curate și parfumate.
Spre a-ți veni în ajutor am pus la punct o listă de 5 reguli de aur pe care, dacă le urmezi, vei avea mereu hainele curate și parfumate conform așteptărilor tale:
1.Cum să scapi eficient de pete
În primul rând asigură-te că speli hainele frecvent, încearcă să nu le lași să se adune în coșul de rufe, mai ales dacă sunt articole de îmbrăcăminte care sunt foarte murdare. Petele uscate și murdăria care apucă să se fixeze în fibrele țesăturii sunt mult mai dificil de îndepărtat. Petele de transpirație și cele de mâncare reprezintă terenul propice pentru dezvoltarea bacteriilor și răspândirea mirosurilor neplăcute. Dacă totuși timpul nu iți permite sau nu se adună suficiente haine pentru a pune în funcțiune mașina de spălat, iți recomandăm să te ocupi individual de aceste pete: cu cât mai repede cu atât mai bine. Sprayul Sanokal este ideal spre a fi folosit în această etapă deoarece îl poți pulveriza direct pe țesătură și poți da haina la spălat ulterior, chiar și după câteva zile.
2.Sortarea și separarea
Conform unui studiu, 96% din respondenți sortează hainele iar 90% dintre aceștia procedează astfel pentru a evita eventualele transferuri de culoare între țesături.
De obicei, articolele vestimentare de culoare albă se spală separat de cele colorate spre a elimina orice șansă de a se impregna vreo culoare în țesătura acestora. Suplimentar, îți recomandăm să adaugi Sano Oxygen în caseta de detergent; oxigenul activ contribuie la curățarea eficientă a hainelor albe fără a fi însă nevoie să folosești înălbitor fiind, de asemenea, foarte util pentru îndepărtarea unor pete de pe gulerul sau manșetele cămășilor dar și din alte zone greu de curățat.
Mai departe, hainele colorate sunt și ele separate: cele închise la culoare de cele deschise la culoare, iar cele roșii sunt spălate separat, pentru a evita, la fel ca în cazul hainelor albe, transferul de culoare între țesături. Acest proces consumă timp, este obositor și se întâmplă de multe ori să constați că nu ai suficiente haine într-una dintre categorii pentru a porni mașina de spălat. Sano Maxima Mix&Wash este un gel special pentru rufe care iți permite să încarci hainele, deschise și închise la culoare, în același program de spălare. Tehnologia unică acționează precum o barieră împiedicând cu success transferul de culoare. De asemenea acest gel are proprietatea de a îndepărta murdăria și petele indiferent de temperatura de spălare, fiind eficient chiar și în apă rece.
3.Identificarea simbolurilor de pe etichetele hainelor
Fiecărui articol vestimentar îi este atașată o etichetă cu instrucțiuni așa că iți recomandăm să verifici aceste simboluri și să acționezi în consecință. Aceste recomandări iți vor fi de ajutor pentru a seta programul propice de spălat al mașinii spre a păstra calitatea hainelor o perioadă lungă de timp.
4.Familiarizează-te cu specificațiile fiecărui program al mașinii de spălat
Cele mai multe mașini de spălat dispun de o gamă de programe potrivite pentru diversele tipuri de țestaturi, în funcție de nivelul de murdărie și de greutatea hainelor. Acordă timp acestei etape și citește cu atentie manualul de utilizare; cu cât cunoști mai multe detalii cu atât mai bună va fi alegerea programului potrivit fiecărui tip de material, iar rezultatele vor fi cele scontate.
În genere, programele de spălare la temperatură ridicată sunt eficiente pentru îndepărtarea murdăriei și a petelor. Totuși, nu este recomandat să folosești pentru țesături fine sau sintetice programe care spală la temperaturi mai mari de 30 de grade. În aceste cazuri poți folosi produse care conțin enzime eficiente pentru a curăța murdăria și petele la temperaturi scăzute de spălare.
Suplimentar, poți lua la cunoștință detalii despre viteza de centrifugare: cu cât viteza de stoarcere este mai mare cu atât hainele se vor usca mai repede. La fel ca și în cazul temperaturii trebuie să acorzi o atenție sporită materialelor delicate în momentul în care setezi viteza de centrifugare deoarece o viteză prea mare le poate deteriora și le va face foarte greu de călcat.
5.Tratamentul post-spălare
Asigură-te că nu lași hainele ude în mașina de spălat deoarece umezeala și spațiul închis vor impregna hainelor un miros neplăcut și le vor face foarte greu de călcat. Dacă mașina de spălat este prevăzută cu setări precum aceea de programare a orei de start a ciclului de spălare, atunci te poți folosi de aceasta pentru a sincroniza totul astfel încât să nu treacă mult timp până pui hainele la uscat. După ce ai terminat treaba indicat este să lași ușa mașinii deschisă astfel încât aceasta să fie ventilată corespunzător pentru a preveni apariția mucegaiului.