Cum să organizăm sertarele dezordonate
Fiecare locuință este dotată cu un asemenea sertar.
Fără îndoială, în fiecare bucătărie se află un pol al haosului, un sertar ce adăpostește varii obiecte care fie nu au un loc prestabilit sau pe care, din grabă, ai ales să le arunci acolo: o șurubelniță, un marker fără capac, o rolă de bandă adezivă, un bec, o rețetă de prăjitură pe care tot amâni să o prepari, un ac de siguranță și așa mai departe.
Deoarece un astfel de sertar este necesar pentru a avea la îndemână diverse obiecte, venim în întâmpinarea ta cu câteva trucuri și reguli de care să te folosești la organizarea acestuia:
Regula numărul 1 – fără hârtii
Multe dintre sertarele dezorganizate adăpostesc o cantitate impresionantă de hârtii. Așa cum era de așteptat acestea sunt în mare parte facturi vechi, notițe, desene ale copiilor, decupaje din ziare sau reviste vechi, deci multe sunt deja nefolositoare. Pentru a evita aceast haos poți opta pentru primirea facturilor în format electronic, poți face o poză cu telefonul rețetei din revistă, notițele ar fi la îndemână într-un carnețel și așa mai departe. Te-ar ajuta considerabil dacă te-ai folosi de un dosar pentru organizarea acestor hârtii, astfel ai avea la îndemână documentele importante și ți-ar fi mai ușor să te
organizezi. De asemenea, daca așezi dosarul pe un raft la vedere iți vei aminti să sortezi hârtiile astfel încât să nu rămână rătăcite în sertar.
Regula numărul 2 – păstrează în sertar doar ceea ce este necesar
Este dificil de stabilit “ce este necesar” să păstrăm în sertarul al cărui scop este exact acela de a păstra obiecte pe care nu le folosim zi de zi. De aceea este recomandat să încerci metoda eliminării spre a decide ceea ce nu iți este de folos. Începând cu markerul fără capac pe care cu siguranță nu îl mai poți folosi pentru că s-a uscat tușul, continuând cu cheița dulapului de la fostul loc de muncă samd. Acest proces implică auto-disciplină și perseverență. Dacă te întrebi când ai folosit ultima oară un anumit obiect din sertar și nu iți poți aminti este destul de clar că nu iți este necesar și că îl poți arunca.
Regula numărul 3 – păstrează în sertar doar câteva obiecte de același fel
Ce înseamnă? Spre exemplu dacă în sertar ai patru șurubelnițe, câteva cuie, un ciocan și un patent înseamnă că ar trebui ca acel sertar să fie destinat sculelor și să creezi un altul destinat obiectelor rămase. Dacă de asemenea găsești creioane colorate, acuarele și un caiet de desen le poți transfera în sertarul copiilor cu jocuri creative. Scopul acestei organizări este acela de a elibera sertarul de obiectele care ar putea avea un loc al lor și de a le păstra pe celelalte. În cazul de față o singură șurubelniță ar fi potrivită pentru mici reparații, la fel poți păstra și 2, 3 creioane pentru notări rapide - deci toate acele mici obiecte de care ai avea nevoie din când în când.
Trucuri pentru o organizare perfectă
- Folosește separatoare în interiorul sertarului – vei găsi cu ușurință la magazinele cu articole pentru casă tot felul de cutii și recipiente micuțe pe care să le strecori în stertar spre a beneficia de o mai bună organizare: în fiecare cutie adună doar obiecte din aceeași familie. Poți folosi în acest scop și caserole în care ai cumpărat legume sau separatoare special create pentru acest tip de delimitări.
- Alocă o cutie de dimensiuni adecvate obiectului pe care îl stochează – dacă vrei să ții la îndemână în sertar pioneze sau șuruburi atunci poți folosi o cutie mică, poate chiar un păhărel din plastic de la iaurt. Dacă în schimb vrei să depozitezi obiecte mai lungi precum o riglă poți căuta o cutie îngustă dar lungă în care să o așezi. Această metodă te ajută să economisești spațiu, să menții ordinea iar fiecare obiect are locul său perfect ales.
*Sursa imagine: cooktime Pixabay