Organizarea dulapului de pantofi
Probabil ți se pare cunoscută situația: dimineață, grabă, stres iar tu cauți de 5 minute, deja încălțat cu un picior, pantoful lipsă.
Nu e nicio noutate în faptul că dulapul cu pantofi nu este cel mai organizat din casă, asta dacă ai un asemenea dulap. În cele mai multe și fericite dintre cazuri pantofii sunt îndesați în cutii mari dar sunt și situații în care cutia nu există iar grămăjoare de încălțări stau ascunse prin te miri ce colțuri ale casei. În ambele cazuri te trezești că trebuie să pleci iar tu răstorni totul cu susu-n jos pentru că nu găsești perechea pantofului cu care ești deja încălțat.
Cum să scapi de haos?
Cu ajutorul câtorva pași ușor de pus în practică vei avea dulapul perfect organizat. Haide să începem:
1.Câte perechi de încălțări ai?
De cele mai multe ori deorganizarea are legătură cu supraîncărcarea. Începi prin a aduna absolut toate încălțările, notează câte perechi de pantofi are fiecare membru al familiei și stabiliți care sunt perechile de pantofi de care vă puteți despărți: fie că sunt rupți, că sunt prea mari sau prea mici sau că vă fac bătături, este clar: nu îi veți încălța deci ocupă degeaba spațiu prețios.
- Cuvântul cheie: depozitarea
Depozitarea încălțărilor este o adevărată problemă cu precădere în casele mici sau acolo unde nu există prea multe opțiuni de depozitare. În aceste cazuri trebuie să faci apel la creativitate. Primul și cel mai important aspect: trebuie să adaptezi spațiul de depozitare la numărul de pantofi. Poți folosi:
- Rafturi pentru pantofi – dacă deții un număr mare de încălțări recomandat este să apelezi la un dulap pentru pantofi sau să montezi câteva rafturi pentru depozitarea acestora. Suplimentar, poți adăuga organizatoare pentru încălțări. De exemplu, sunt organizatoare care pot fi atașate în interiorul unui dulap și care au capacitatea de a depozita până la 20 de perechi de pantofi. În situații ideale, în care spațiul iți permite, poți construi rafturi speciale precum cele ale VIP-urilor, pentru un aspect luxos și îngrijit, în care pantofii sunt expuși precum în magazin.
- Cutii de depozitare – pe cât posibil încearcă să păstrezi cutia originală a pantofilor pentru o mai bună întreținere a acestora. Dacă îi depozitezi direct pe raft vor acumula praf și se vor deteriora mai repede. Dacă însă nu mai au cutiile în care i-ai cumpărat poți achiziționa cutii mici, transparente care își vor face treaba la fel de bine și care pot adăposti până la 3 perechi de încălțări, în funcție de mărime.
- Coșuri de depozitare – arată frumos pe raft și sunt de mare folos pentru depozitarea încălțărilor nepretențioase, fără toc: teniși, balerini, papuci etc.
- Sortarea și etichetarea
Este recomandat să sortezi încălțările în funcție de tip și mărime. În cazul în care dulapul adăpostește încălțările mai multor membri din familie atunci alocă un spațiu de depozitare pentru fiecare. Începi prin a sorta încălțările în funcție de elementele care consideri că sunt de ajutor: pantofii cu toc de ocazie separați de cei pe care îi porți zilnic, ghetele separate de papuci și sandale, balerini, cizme samd.
Încălțările de sezon pe care le accesezi cel mai des le poți așeza într-un loc la vedere unde poți ajunge cu ușurință, pe un raft sau într-o cutie în cazul în care nu ai spațiu suficient. Pentru a avea o evidență clară și pentru a-ți fi de ajutor, etichetează cutiile; așa, vei găsi mult mai repede ceea ce cauți. Și dacă vrei să fii perfect organizat poți face poze încălțărilor, poze pe care să le printezi și să le lipești pe cutia din care fac parte.
- Ce ne facem totuși cu mirosul neplăcut al încălțărilor?
Nu este un secret că pantofii, cu timpul, acumulează un miros neplăcut. In consecință nu este recomandat să îi depozitați lângă materiale textile precum geci de iarnă, plăpumi, etc. Sugestia Sano este să plasați tablete frumos parfumate în dulap sau în cutie pentru a scăpa de mirosul neplăcut al pantofilor.
*Sursa imagini: Gerd Altmann Pixabay, Pexels Pixabay